joi, 8 mai 2008

MESAJUL CONDUCERII ASOCIAŢIEI BIBLIOTECARILOR DIN ROMÂNIA CU PRILEJUL SĂRBĂTORIRII „ZILEI BIBLIOTECARULUI”

Stimaţi colegi,

În ziua de 23 aprilie, declarată de UNESCO „Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor”, bibliotecile româneşti sărbătoresc “Ziua Bibliotecarului”. Este prilejul de a aduce un omagiu întregului personal de specialitate, indiferent de specificul bibliotecilor în care îşi desfăşoară activitatea, şi de a atrage din nou atenţia asupra unei profesii care, în continuare, nu este înţeleasă, cunoscută şi apreciată la adevărata ei valoare.

Importanţa structurilor infodocumentare în lumea contemporană, în Societatea Informaţiei, nu mai trebuie subliniată. O societate bazată pe informaţie, pe cunoaştere, ar trebui să acorde mai multă importanţă instituţiilor care selectează, achiziţionează, prelucrează, semnalează şi pun la dispoziţia utilizatorilor documente pe toate tipurile de suporturi. Din păcate, în România, atenţia acordată bibliotecilor de către forurile decizionale cu atribuţii în domeniu este, în acest moment, departe de nivelul unei ţări membre a Uniunii Europene.

Asociaţia Bibliotecarilor din România îşi îndeamnă membrii din toate tipurile de biblioteci - naţionale, universitare, publice, şcolare şi specializate - să organizeze, la nivelul filialelor judeţene, activităţi specifice dedicate “Zilei Bibliotecarului”. Aceste activităţi trebuie să sublinieze rolul pe care îl au bibliotecarii şi bibliotecile în societatea contemporană şi să facă mai bine cunoscute publicului larg colecţiile şi serviciile pe care le pun la dispoziţia utilizatorilor de informaţii din toate categoriile sociale şi profesionale. Felul în care suntem percepuţi şi trataţi depinde în mare măsură de noi, de modul în care ştim să ne punem în valoare realizările şi să ne facem preţuiţi de către autorităţile finanţatoare.

Cu ocazia “Zilei Bibliotecarului”, Asociaţia Bibliotecarilor din România urează tuturor colegilor din bibliotecile româneşti multă sănătate şi cât mai multe realizări profesionale.

Consiliul de conducere al ABR

(material preluat de pe Blogul ABR)

Niciun comentariu: