joi, 8 mai 2008

2% pentru ABR

Stimati colegi,

Conform legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, fiecare contribuabil, persoana fizica ce isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, poate directiona 2 % din impozitul sau pe venit catre o organizatie nonprofit, cum este si Asociatia Bibliotecarilor din Romania.

Programul 2 % reprezinta o sansa pentru fiecare contribuabil, persoana fizica, de a decide modul de cheltuire a unei parti din impozitul platit statului. Conform normelor de drept, valoarea de 2 % din impozitul pe venit nu constituie o donatie, ci este optiunea contribuabilului de a decide modul in care va fi cheltuita o parte din impozitul sau. In cazul in care contribuabilul nu decide sa directioneze aceasta suma catre o organizatie, ea va fi varsata la bugetul de stat.

Aveti asadar posibilitatea de a decide ce se va intampla cu o parte din impozitul dumneavoastra.

CUM SE PROCEDEAZA DACA ATI HOTARAT SA DIRECTIONATI 2% DIN IMPOZIT CATRE ASOCIATIA BIBLIOTECARILOR DIN ROMANIA?

Datele de identificare ale asociatiei sunt urmatoarele:

Denumire entitate nonprofit: Asociatia Bibliotecarilor din Invatamant
Cod de identificare fiscala a entitatii nonprofit: 10211897
Cont bancar (IBAN): RO02RNCB0090000508350001 - BCR Lipscani

a. Daca in 2007 ati avut venituri DOAR DIN SALARIU:

1. Completati Cererea 230, “Cerere privind destinatia sumei reprezentand pina la 2% din impozitul anual“. La capitolul B, folositi datele de identificare ale ABR de mai sus. La mentiunea “Suma” nu este necesara completarea, organul fiscal va calcula si vira suma admisa, potrivit legii.

2. Cereti angajatorului o copie dupa formularul 210 “Fisa Fiscala privind impozitul pe veniturile din salarii” si anexati-o.

Cererea si copia Fisei Fiscale se depun direct la registratura organului fiscal de care apartineti sau se trimit prin posta, cu scrisoare recomandata. Data limita a trimiterii este 15 mai 2008 (data depunerii sau a postei).

b. Daca in 2007 ati avut venituri DIN MAI MULTE SURSE:

Completati Declaratia 200, “Declaratie speciala privind veniturile realizate“. Pe langa completarea conform obligatiilor legale ce va revin, completati capitolul III, “DESTINATIA SUMEI REPREZENTÂND 2% DIN IMPOZITUL PE VENITUL ANUAL DATORAT”, punctul 2, “Sponsorizare entitate nonprofit” cu datele ABR. La mentiunea “Suma” nu este necesara completarea: organul fiscal va calcula si vira suma admisa, conform legii.

Depunerea se face ca la punctul a.

(material preluat de pe Blogul ABR)

Niciun comentariu: