joi, 8 mai 2008

Aniversare Nichita Stănescu la Bacău

In data de 28 martie 2008 s-a desfăşurat, la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri”din Bacău, activitatea Nichita Stănescu –’75.

Intalnirea, organizată pe structura Cercului Metodic al bibliotecarilor din judeţ, a reprezentat a cincea activitate din Proiectul Educaţional Interşcolar Universurile lecturii, demarat in octombrie 2007 şi care are ca termen de desfăşurare anul şcolar 2007 -2008.

Proiectul, coordonat de bibliotecarii Maria Creţu (Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri”) şi Dana-Ligia Grosu (Şcoala “Miron Costin”) este realizat în parteneriat cu şcoli şi instituţii de cultura din Bacău, fiind avizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi de Casa Corpului Didactic”Gr. Tăbacaru”.

Activitatea din 28 martie s-a desfaşurat sub semnul lui Nichita Stănescu, iar secvenţele din program au încercat sa evidenţieze, în ipostaze diferite, “o lectura a poeziei” realizată de elevi:

- Nichita Stănescu…mărturisiri - a propus un colaj de texte bazat in special pe volumul Fiziologia poeziei, în interpretarea elevilor de la şcoala gazdă (coordonator bibliotecar prof. Maria Creţu);
- Desemnele lui Nichita – a fost genericul expoziţiilor realizate de elevii de la Liceul de Artă “George Apostu” (coordonator prof. Ioan Burlacu) şi de la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri”(coordonator prof. Lăcrămioara Nemeş) care au propus, în ipostaze grafice, o ilustrare a textului liric stănescian;
- Carte de citire, carte de iubire - traduceri din volum realizate de elevii şcolii gazdă, de la clasele bilingv-engleză şi intensiv-franceză (coordonatori prof. Florenţa Popa, Gabriela Petre-Căşeriu şi Ioan Grinţescu). Elevii au oferit oaspeţilor CD-uri cu încercările lor .

În structura activitaţilor din proiect este inclusă şi o secvenţă de didactică a lecturii. La această întalnire ne-am bucurat de prezenţa unui oaspete special, d-na lector univ. dr. Maria Simona Antonescu, de la Departamentul de Bibliologie şi Ştiinţa Informării a Universităţii din Bucureşti. Caracteristicile de lectură la copii si adolescenţi a reprezentat tema unei prelegeri deosebit de interesante, susţinută cu profesionalism.
Un partener permanent al activitaţilor noastre, Biblioteca Judeţeană “I.C.Sturdza”, a fost reprezentat la această întalnire de d-na Ana Chiscop, şef department, care a prezentat recenzia lucrării Mileniul românesc, 1000 de ani de istorie în imagini, aparută la Ed. Litera Internaţional în 2006.

Un alt invitat special, care a oferit informaţii preţioase pe linie profesională, a fost d-na Valentina Lupu, preşedinta diviziunii Biblioteci Şcolare din cadrul ABR.

Activitatea noastră s-a bucurat de participarea colegială a bibliotecarilor de la şcolile din judeţ, de la Universitatea din Bacău şi de la Casa Corpului Didactic “Gr. Tăbăcaru”.

Prof. Maria Creţu
Bibliotecar, Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri”-Bacău
Preşedinte ABR- filiala Bacău

(material preluat de pe Blogul ABR)

Niciun comentariu: